De forskellige typer epoxy

I mange byggeprojekter anvendes materialet epoxy, men hvad er epoxy egentlig? Der findes flere forskellige typer epoxy, men de kan inddeles i to grupper:  

  1. Epoxymaling 
  2. Epoxybelægning 

Hvad er epoxymaling?

Epoxymaling er en form for maling, der ofte anvendes som gulvmaling. Ligesom almindelig akryl og plastikmaling, er epoxymaling nemt at arbejde med, så derfor anvendes det ofte til private hjem. Derudover er det meget slidstærkt og ofte billigere end epoxybelægning. 

Epoxymaling købes altid i sæt af 2 komponenter, der blandes for at skabe epoxymalingen. Når produkterne er blandet sammen har man typisk 1 time inden malingen bliver for hård at arbejde med. Det anbefales ofte, at male to lag med epoxymaling, der begge bør påføres inden for 24 timer. Epoxymaling er tygt og flyder ikke selv up på gulvet. Derfor skal det rulles ud. 

Hvis der er huller i overfladen, der skal males, kan en epoxyprimer anvendes til at fylde hullerne. Derudover er det en god idé at slibe overfladen inden epoxymalingen påføres. Epoxymaling kan altså ikke anvendes til at fylde huller. 

Selvom epoxymaling er nemt at arbejde med, så kan det skalere mere end epoxybelægning, der er betydelig svære at arbejde med. 

Epoxygulv til dit New Yorker gulv

I dag anvendes epoxymaling ofte til indvendige gulve, kældergulve, garager og værksteder. I garagen bør man dog være opmærksom på, at nogle bildæk kan skade gulvet. Det er især blevet populært at anvende epoxymaling til at skabe det populære industrielle New Yorker look. 

Hvad er epoxybelægning

Epoxybelægning er svære at arbejde med en epoxymaling, bl.a. fordi det er tykkere og skal påføres overfladen inden for 20-30 minutter, hvorefter belægningen bliver for hård at arbejde med. 

Dem, der vælger epoxybelægning frem for epoxymaling, vælger det ofte fordi det er mere ridsefast, kemikalieresistent og skridsikkert. Derfor anvendes dette ofte af virksomheder til f.eks. lagerhaller, storkøkkener, fabrikker og værksteder.  

Ligesom epoxymaling, skal epoxybelægning rulles på overfladen og man bør være særlig opmærksom på, at der ikke kommer bobler. For at undgå bobler er det en god idé at påføre epoxybelægning på et tidspunkt af døgnet, hvor temperaturen er faldende.   

Du kan nemt købe epoxy til epoxygulv fra mange online forretninger.